5 tips voor een veilige warmte


Daar is het najaar; koude en regen buiten, maar een gezellige warmte binnen. De perfecte tijd om u gezellig voor de open haard te nestelen. De enige narigheid die -letterlijk- roet in het eten kan gooien is een schouwbrand. Nochtans is dat met de juiste voorzorgsmaatregelen makkelijk te voorkomen. We geven u graag enkele tips om van een veilige warmte te genieten.

Oktober en maart zijn echte risicomaanden als het op schouwbranden aankomt: in oktober wordt de kachel of haard voor het eerst aangestoken terwijl in maart het roet opgehoopt is en zo het risico verhoogt. Schoorsteenbranden blijven de hele winter lang een probleem, waarbij een slecht onderhouden schouw vaak de oorzaak is. Waar moet u nu best op letten om een schoorsteenbrand te voorkomen? Houd rekening met deze 5 tips!

Tip 1: Laat uw schouw regelmatig onderhouden
Een schouwbrand gebeurt meestal door creosoot, wat ontstaat door samengekoekt roet. Door uw schouw elk jaar te laten reinigen -bij intensief stoken tweemaal per jaar-, voorkomt u dat het roet in brand komt te staan. Ook het installeren van een schoorsteenkap is een goede tip, zo houd u het rookkanaal vrij van eventuele nesten of bladeren.

Tip 2: Gebruik droog en onbehandeld hout
De brandstof die u gebruikt moet droog zijn. Hout dat recht uit het bos komt, is dus niet geschikt. De droogtijd hangt dan weer af van de houtsoort. Daarnaast vergroot niet alleen roet, maar ook hars het risico op een schouwbrand. Droog en onbehandeld hout zorgt nog steeds voor de beste verbranding. Houd hierbij ook rekening met de hoeveelheid hout. Te veel hout in één keer verbranden doet de temperatuur aanzienlijk oplopen.

Tip 3: Laat de klep van de haard open staan
Als u stookt met een inbouwcassette of een klassieke kachel, laat u maar beter de klep een beetje open staan. Zo verhoogt u de luchtstroming in de schouw, wat voor de noodzakelijke afkoeling zorgt. Bij een betere stroming is er bovendien minder roetafzetting.

Tip 4: Bouw niet met brandbaar materiaal in de buurt van de schouw
De bouwnormen schrijven voor dat u niet met brandbaar materiaal in de buurt van uw schouw mag bouwen, maar vaak gebeurt het toch. Met houten constructies, met PUR-isolatie of gipsplaten moet u minimaal 15 centimeter afstand houden. Of vraag raad aan ons, wij denken graag mee over een correcte en veilige afwerking.

Tip 5: Blus een schouwbrand niet met water
En als het toch fout loopt? Maak dan niet de fout om de beginnende brand met water te blussen. Het water zal namelijk stoom worden en die kan nergens naartoe. U gebruikt beter zout of zand waarbij u enkele kilo’s in de vlammen strooit.