Brandstof kachel of haard: kiezen tussen gas, hout, bio-ethanol en elektriciteit

brandstof kachel

De eerste stap richting de ideale haard of kachel voor uw project, is de brandstof bepalen. Gas en hout zijn veruit het populairst. Maar in sommige projecten zijn bio-ethanol of elektriciteit de logische keuze. Wij maken u wegwijs naar de voor u beste brandstof voor uw kachel of haard.

Gas: puur comfort

Gas als brandstof voor uw kachel of haard, is kiezen voor comfort. Er komt tijdens het stoken geen werk bij kijken: een druk op de knop van de afstandsbediening, en het vuur gaat aan.

Gas is ook perfect regelbaar. De kachel of haard werkt met dezelfde precisie als een thermostaat. Wilt u een graadje meer of minder, dan volstaat één druk op de knop. Het effect is onmiddellijk voelbaar.

Aan een gashaard of gaskachel is onderhoud zo goed als onbestaande. Het is wel verplicht om een jaarlijks onderhoud te laten uitvoeren. Dan worden onder meer de leidingen gezuiverd.

Hout: het kampvuurgevoel, maar wel meer werk

Hout is pure beleving. Er is geen enkele andere brandstof die ook maar in de buurt komt van dit knisperende, warme vlammenspel.

Hout, dat is actief stoken. Niks te afstandsbediening, maar een vuurtje aanmaken en gaande houden. Hou er ook rekening mee dat u dat hout ergens droog moet kunnen stockeren. Dit type haard of kachel is ook minder makkelijk te regelen. De luchttoevoer is de enige manier om de intensiteit van de verbranding bij te sturen.

Ook bij het onderhoud komt wat meer werk kijken. Omdat er na elke stookbeurt assen overblijven. En omdat u sowieso verplicht bent om elk jaar uw schoorsteen te laten vegen.

Bio-ethanol en elektriciteit: praktische sfeerscheppers

Wanneer valt de keuze dan op één van deze twee type brandstoffen?

  • Scenario 1: in de meeste gevallen is er een oplossing, maar soms is het gewoon onmogelijk om het technische verhaal rond te krijgen. Dat is zo in appartementen, bijvoorbeeld. Het mooie aan bio-ethanol en elektrische haarden is dat die geen luchttoevoer of rookafvoer nodig hebben. Ze laten zich echt overal installeren – een stopcontact volstaat.
  • Scenario 2: als er geen warmte-afgifte mag zijn. Want dit type haarden zijn pure sfeerscheppers. En omdat ze geen onderhoud vragen en makkelijk regelbaar zijn, zijn het ook nog eens praktische sfeerscheppers. Het verschil tussen de twee? Ook al maakten elektrische haarden een inhaalbeweging, bij bio-ethanol is er een echter open vlammenspel.
Brandstof kachel of haard: conclusie?

Beter zicht gekregen op wat voor uw project de meest logische keuze is? Of heeft u hulp nodig om de beste brandstof voor uw kachel of haard te bepalen? Wij adviseren u graag.