Fijnstoffilter houtkachel: stook op de gezondst mogelijke manier

fijnstoffilter houtkachel

Stoken met hout veroorzaakt fijnstof. Daar is geen ontkomen aan. Wat wel 100% vermijdbaar is, is dat het fijnstof uw woonkamer insluipt of de buitenlucht vervuilt. Want hoe dan ook kunnen deze minuscule stofdeeltjes de gezondheid schaden. Die van uzelf, uw huisgenoten en alle buren rondom u. Maar de oplossing bestaat: met een fijnstoffilter voor uw houtkachel vangt u bijna alle fijnstof veilig op.

Hoe werkt zo’n fijnstoffilter voor houtkachels?

Nu dat u weet wat het doet: hoe garandeert zo’n fijnstoffilter dat er geen schadelijke fijnstofdeeltjes meer ontsnappen? Het proces achter deze filter heet ionisatie. Simpel uitgelegd: de rook die opstijgt door uw schouw gaat door een elektrisch veld. Dit veld zorgt ervoor dat het fijnstof automatisch de schouwwand opzoekt. En dus niet in uw woonkamer of in de buitenlucht terechtkomt.

100% gezond

De fijnstoffilter voor uw houtkachel houdt met andere woorden het fijnstof vast tegen de wand van uw schouw. Goed voor een succesratio van 95 tot zelfs 100%. U mag er dus zeker van zijn dat de lucht die u inademt helemaal onschadelijk is. Bovendien doet u ook het milieu er een enorm groot plezier mee.

Geen risico’s

Uw schouw zelf ondervindt geen nadelen. Een jaarlijks onderhoud is sowieso verplicht. Het systeem geeft zelf aan wanneer het tijd is om uw schoorsteen te laten reinigen. Dat zal door de fijnstoffilter niet sneller moeten gebeuren dan normaal het geval is. Bovendien hoeft u zich ook geen zorgen te maken over schouwbrand of elektrische schokken, dankzij de ingebouwde beveiliging.

Fijnstoffilter: komt uw houtkachel in aanmerking?

Er zijn fijnstoffilters beschikbaar voor houtkachels met een vermogen tot 8 kilowatt. U hebt de keuze tussen een gewone filter of eentje gecombineerd met een rookgasventilator. Die laatste opstelling maakt het eenvoudiger om uw haardvuur aan de gang te krijgen en de vlammen efficiënt brandende te houden.

Hebt u voorts nog vragen voor ons? Wij kunnen u alle mogelijke advies bieden. Mail ons of spring eventjes binnen in onze uitgebreide showroom.