De flexibel: eerste hulp bij schoorsteenproblemen en renovatie

flexibel

Van plan om uw oude kachel of haard te vervangen? Of een nieuwe aan te sluiten op een ongebruikte schoorsteen? Opgelet! Want niet elk rookkanaal is geschikt voor een moderne kachel of haard. En niet elke oude schoorsteen is zomaar klaar om opnieuw dienst te doen. De oplossing? Een flexibel!

Een flexibel is een inox buis die – zoals de naam het al zegt – zich makkelijk en soepel laat plooien. Die buis wordt in het rookkanaal geschoven en aan het toestel gekoppeld.

Dit systeem neemt de functie van uw schoorsteen volledig over. En dat op een efficiëntere manier. Waarom is dat belangrijk? Omdat moderne kachels en haarden net iets anders werken dan hun oude tegenhangers. Daardoor stellen ze ook andere eisen aan hun afvoerkanaal. Een oude gemetselde schouw schiet daarom vaak te kort om de rook veilig af te voeren.

Typische misser…
Toch zien we heel wat verbouwers en installateurs dezelfde fout maken. De oude ketel of kachel maakt plaats voor een nieuw model, maar aan de schoorsteen verandert er niets. Die wordt zelfs niet gecheckt.

… met grote gevolgen
Dat levert gegarandeerd problemen op, zoals condensvorming in het rookkanaal. Met als gevolg vocht- of roetplekken op uw muur. Een ander typisch probleem is de terugslag van verbrande gassen – een zeer onveilige situatie! Een laatste symptoom van een ongeschikte schouw is schoorsteenbrand. Roet blijft plakken in het rookkanaal en vat uiteindelijk vuur.

Vermijd deze typische misser
Maak dus de juiste reflex. Een nieuwe kachel of haard is meer dan het toestel zelf. Het betekent in de meeste gevallen ook een upgrade van uw schoorsteen. Met een flexibel kan dat snel en gemakkelijk!

Meer weten over hoe wij het aanpakken?