Haard in nieuwbouw: hoe houdt u al uw opties open?

Gaat u bouwen of staat u voor een grote renovatie? Dan weet u hoe belangrijk een goed overzicht en duidelijke planning zijn. Ook over uw haard denkt u best op voorhand even na. Zo houdt u al uw opties open. En krijgt u precies het eindresultaat dat u voor ogen had.

Natuurlijk speelt het uitzicht van een haard in nieuwbouw een rol. Hij drukt als blikvanger een grote stempel op uw interieur. Maar een haard is meer dan het uiterlijke en de afwerking alleen.

In welke kamer?
In welke kamer ziet u uw toekomstige haard precies? En waar in die kamer?

Brandstof?
Sta op voorhand even stil voor welke brandstof u wilt gaan: gas, pellets of hout? Of misschien wel een elektrische haard?

De technische kant van het verhaal
Bent u daar ongeveer uit? Dan is het tijd om het technische aspect van een haard in nieuwbouw even onder de loep te nemen. Toegegeven: minder vanzelfsprekend. Net daarom is het belangrijk dat u zo snel mogelijk een zicht krijgt op het type haard dat u wilt en waar u die wilt.

De afvoer van een haard in nieuwbouw
Zo kan uw architect al rekening houden met vraagstukken zoals de afvoer. Want de rookgassen moeten uiteraard op een correcte en veilige manier afgevoerd worden. Gebeurt dat via een muurdoorvoer? Of langs het dak?

Hiervoor heeft hij of zij geen carte blanche, aangezien dit strikt gereglementeerd is.

Toevoer, leidingen…
Tijdig knopen doorhakken, geeft u architect ook al de kans om eventuele leidingen voor een gashaard in te tekenen op het ontwerp. Om zo voldoende luchttoevoer te voorzien.

En de warmte-afgifte mee in te rekenen. Want uw nieuwbouw is natuurlijk goed geïsoleerd. Daardoor heeft een extra warmtebron in huis invloed op de rest van het verwarmingsplaatje.

Haard in nieuwbouw: de conclusie?
Hoe vroeger u zicht krijgt op het totaalbeeld van uw haard, hoe meer u alle opties openhoudt. En hoe minder onaangename verrassingen. Kom eens langs met uw eerste plannen of een voorontwerp. Wij helpen u de juiste keuzes te maken voor uw kachel in uw nieuwbouw.