Hout stoken: 4 tips voor het perfecte vuur

Hout stoken

Een houtkachel is pure beleving. Ook het hout stoken zelf is onderdeel van de gezelligheid. Met deze vier tips van sectororganisatie Agoria stook je het perfecte vuur.

1. Check de vochtigheid van het hout

Om goed te branden mag het hout maximaal 20% vocht bevatten. Hoe meet u dat? Met een houtvochtigheidsmetertje – verkrijgbaar voor zo’n 20 euro bij de doe-het-zelfzaak.

Als u hout koopt bij de houthandelaar, laat hem dan weten dat u droog hout wilt. Zo bent u zeker van de kwaliteit.

2. Ruil krantenpapier in voor een aanmaakblokje

Begint hout stoken bij u ook met krantenpapier? Een aanmaakblokje is een beter alternatief. Het brandt langer en schoner, en ontwikkelt meer warmte.

Gebruik ook voldoende aanmaakhout. Hoe fijner het hout, hoe beter het brandt. En dat geldt ook voor de grotere blokken. Daarom is het ook zo belangrijk om die goed fijn te klieven: op die manier vergroot u het contactoppervlak met de lucht.

3. Hout stoken, da’s alles andersom doen

Leg uw grote blokken gekruist onderaan, zodat de lucht er goed bij kan. Daarop legt u het aanmaakhout. Helemaal bovenaan legt u het aanmaakblokje. Op die manier brandt het hout van boven naar beneden. Zet de luchttoevoer op het maximum bij het aanmaken. Zodra het vuur goed is vertrokken, vermindert u de toevoer.

4. Kijk diep in het glas

Onze laatste tip om hout te stoken: uw glasraam vertelt u of u goed bezig bent. Als het zwart begint te zien, moet u voor meer luchttoevoer zorgen.

Met dank aan sectororganisatie Agoria.