Houthaard ombouwen naar gashaard: hoe gaat dat in zijn werk?

houthaard ombouwen naar gashaard

Kiezen voor gas, is kiezen voor comfort. Dat kon u al lezen in één van onze vorige blogs. We krijgen dan ook geregeld de vraag of het mogelijk is om een open haard of inbouwcassette te vervangen door een inbouw gashaard. En wat daar precies allemaal bij komt kijken. Een houthaard ombouwen naar gashaard: een woordje uitleg!

We beginnen met de eerste vraag. Is zo’n switch altijd technisch haalbaar? Niet altijd, maar in 90% van de gevallen wel. Want een houthaard ombouwen naar gashaard, daar komen best wel enkele uitdagingen bij kijken. Gelukkig zitten wij al meer dan 35 jaar in het vak en bouwden we in die tijd heel wat expertise op.

Het voorbereidende werk

We komen sowieso bij u ter plaatse. Alleen zo krijgen we een goed zicht op de vertreksituatie. Gaat het om een open haard of een inzetcassette? Waar in de woning staat die? Over welke afmetingen hebben we het? Welk eindresultaat heeft u voor ogen? Dat vertalen we in een concreet plan van aanpak.

Stap 1: gas en elektriciteit

Zo moeten we bijvoorbeeld de gasleiding doortrekken tot aan uw nieuwe haard. En de elektriciteit verleggen. Dat tweede is relatief simpel, het eerste afhankelijk van uw concrete situatie. Waar komt de hoofdleiding uw woning binnen? En hoe krijgen we die zo efficiënt mogelijk tot op de gewenste plaats? Wij zorgen dat dit allemaal in orde komt!

Stap 2: de afbraakwerken

U zal het niet graag lezen, maar we zijn liever eerlijk: in 90% van de gevallen komt er breekwerk bij kijken. Omdat uw oude haard of cassette er sowieso uit moet. En uw nieuwe haard sowieso groter zal uitvallen. Een gastoestel is namelijk hoger dan enkel het glas dat u ziet.

Maar maak u geen zorgen. Wij proberen de breekwerken tot het absolute minimum te beperken. En werken zo proper mogelijk.

Stap 3: installeren

Tijd voor deel twee van Missie houthaard ombouwen naar gashaard: de installatie van het nieuwe toestel. We plaatsen uw nieuwe haard in de vrijgekomen ruimte, sluiten ‘m aan op de gastoevoer en zorgen voor een correcte rookafvoer. Dat laatste is een belangrijk aandachtspunt. Want het is niet omdat uw schouw goed dienst deed voor uw houtkachel, dat dat automatisch het geval is voor uw nieuwe gashaard. Een flexibel brengt redding!

Stap 4: de afwerking

Bijna klaar! Tijd voor de afwerking. We maken eerst een omkasting met brandwerende platen. Die werken we op hun beurt af met gipskartonnen platen. Ventilatieroosters voorzien en klaar!

Of toch bijna: want omdat het hier over gas gaat, moet alles nog gekeurd worden door een extern keuringsorganisme. Maar geen zorgen: ook hierin begeleiden wij u!

Klaar om erin te vliegen?

We hopen dat u nu een goed zicht hebt op het totaalplaatje. Een houthaard ombouwen naar gashaard? Wij regelen het voor u! Laat ons weten hoe wij u kunnen helpen.