Houtkachels versus fijnstof: wat u moet onthouden van al die media-aandacht

houtkachel fijnstof

Elk jaar tijdens de koude wintermaanden is het zover. Dan rakelen kranten en journaals het thema ‘houtkachel’ in combinatie met ‘fijnstof’ op. De ene partij zegt dan telkens weer dit en een andere expert dat. Maar wat is de kern van die hele discussie? En belangrijker: welke conclusies moet u daaraan verbinden?

We beginnen bij het begin. Houtkachels stoten fijnstof uit. Net zoals een auto en een fabriek dat doen. Fijnstof bestaat uit zeer kleine deeltjes die aanwezig zijn in de lucht en schadelijk zijn voor onze gezondheid.

Hoger rendement

Maar de hoeveelheid fijnstof die houtkachels uitstoten, is de laatste jaren enorm gedaald. Vergelijk het met een dieselwagen. Een nieuwe dieselmotor is veel milieuvriendelijker dan een model dat twintig jaar geleden van de band rolde. Dat is ook zo voor houtkachels. Een moderne houtkachel heeft een hoger rendement en dus een schonere verbranding.

Betere schoorsteentechnieken

Maar ook de achterliggende technieken zijn verbeterd. En ook die dragen bij tot een schonere verbranding en dus minder fijnstof. Als installateur is het onze verantwoordelijkheid om de luchttoevoer en -afvoer correct te dimensioneren. Want een houtkachel kan pas efficiënt werken als ook de schoorsteentechnieken goed zitten.

Verstandig stoken

Dan is er nog iets dat invloed heeft op de uitstoot van fijnstof. Of beter: iemand. U, namelijk. Als u correct stookt, vindt er een volledigere en dus schonere verbranding plaats. Sectororganisatie Agoria geeft vijf tips voor een goede houtverbranding.

Regelmatig onderhouden

Nog iets dat u zelf in de hand heeft: het onderhoud. Daarom geven wij onze klanten ook altijd de mogelijkheid om een onderhoudscontract bij ons af te sluiten. Sowieso wettelijk verplicht, maar ook de beste garantie op een veilige en correcte werking van het toestel.

Conclusie?

Ja, houtkachels stoten fijnstof uit. Maar het is lang niet zo dramatisch als de media voorstelt. Een modern toestel, een goede installatie en een correct gebruik doen veel. U rijdt toch ook niet met een dieselwagen zonder roetfilter in derde versnelling over de autosnelweg?

Besef ook dat kachels en haarden meer zijn dan hout alleen. U kan ook kiezen voor gas, elektriciteit of bio-ethanol. Het is zelfs mogelijk om uw oude houthaard om te bouwen naar een gashaard.

Wilt u weten wat voor u de beste en meest milieuvriendelijke oplossing is? Kom eens praten!