Inbouwhaard nieuwbouw: hier houden u en uw architect best rekening mee…

inbouwhaard nieuwbouw

Negen op de tien van onze klanten die bouwen of uitgebreid renoveren, kiezen voor een inbouwhaard. De beste garantie op een perfect eindresultaat? Zo vroeg mogelijk de belangrijke knopen doorhakken. Maar welke fase van uw nieuwbouw of verbouwing is dat, zo vroeg mogelijk? En wat zijn die belangrijke knopen? Een woordje uitleg!

Een inbouwhaard begint al bij het voorontwerp

Architect gevonden met wie het klikt? En ligt er al een voorontwerp van uw woningindeling op tafel? Kom dan al eens langs met dat eerste ontwerp. Want op dat moment ligt alles nog open. Zo vermijdt u dat uw architect na het indienen van de bouwaanvraag nog dingen moet wijzigen. En houdt u als bouwheer al uw opties open voor uw inbouwhaard.

Knoop 1: welke brandstof in uw nieuwbouw?

De eerste belangrijke knoop die we tijdens ons gesprek doorhakken: welke brandstof wilt u?

Gas en hout zijn in nieuwbouw en grote verbouwingen veruit het populairste. Hoe u een keuze maakt tussen die twee? Onze blog Gas of hout? De voor- en nadelen op een rij zet u op weg. Of toch een andere brandstof? We overlopen samen met u de mogelijkheden.

Knoop 2: waar komt uw inbouwhaard?

Beslissing nummer twee: in welke kamer van uw nieuwbouw komt uw toekomstige inbouwhaard?

Vermogen, afvoerbuizen, uitmondingszone…

Waarom zijn net die twee vragen belangrijk? Omdat het voor uw architect dan makkelijker is om samen met ons het juiste vermogen te bepalen.

En wij als installateur een zicht krijgen op de afvoer van de rookgassen:

  • Welk type afvoerbuizen voorzien we? Want dat is afhankelijk van uw brandstofkeuze.
  • Hoe leiden we de buizen naar buiten? Via de buitengevel, een bestaande schouw of langs het dak?
  • Hoe ziet dat traject eruit? Want hoe minder bochten, hoe beter voor de verbranding.
  • Waar verlaten de rookgassen uw woning? En is die uitmondingszone in regel met de wetgeving?
Zijn uw andere aannemers mee?

Maar het technische verhaal van een inbouwhaard in een nieuwbouw gaat veel verder dan de eigenlijke installatie. Als installateur zijn wij namelijk pas in de afwerkingsfase aan zet. Meestal na de stukadoor of de chapewerken. Wij bouwen dan ook verder op het voorbereidende werk van anderen.

Hoe vroeger u belangrijke knopen doorhakt, hoe beter andere aannemers hier rekening mee kunnen houden. En hoe beter dat voorbereidende werk zal zijn.

Dakdoorvoer

Heeft uw nieuwbouw een plat dak met EPDM? Laat dan een dakdoorvoer inwerken door uw dakwerker. Dit onderdeel garandeert een water- en winddichte afwerking.

Plat dak met roofing? Of een hellend dak met pannen? Dan voorzien wij alles tijdens de eigenlijke installatie van uw haard.

Gasleiding

Een gashaard impliceert dat uw loodgieter een gasleiding doortrekt tot aan de plaats van uw toekomstige inbouwhaard. Maar dan moet u die loodgieter wel informeren waar precies. En welk vermogen uw inbouwhaard zal hebben. Zodat hij de dikte van die gasleiding correct kan bepalen. De gasleiding moet ook gekeurd zijn voor wij aan de installatie beginnen.

Stopcontact

Een gashaard betekent ook dat uw elektricien een extra stopcontact moet voorzien. En liefst op een logische plaats…

Conclusie?

U merkt het al: voor een inbouwhaard in uw toekomstige nieuwbouw zijn niet alleen wij als installateur aan zet. Verschillende aannemers beïnvloeden het eindresultaat.

Kom daarom zo snel mogelijk al eens praten. Dan hakken we samen alle belangrijke knopen door. Zodat u, uw architect, uw andere aannemers én wij precies weten waar we aan toe zijn. En u zeker bent van de perfecte inbouwhaard in uw nieuwbouw.