Gas of hout? De voor- en nadelen op een rij!

Gas of hout

Gas of hout? Een haard of kachel kopen, is ook beslissen over het type brandstof. Maar hoe hakt u de knoop door? Wij zetten beide brandstoffen tegenover elkaar, zodat u de juiste keuze maakt.

Gaat u voor gas?

Een gashaard of gaskachel, is kiezen voor comfort. Er komt tijdens het stoken geen werk bij kijken: een druk op de knop van de afstandsbediening en het vuur gaat aan.

Gas is ook perfect regelbaar. Uw kachel of haard werkt met dezelfde precisie als een thermostaat. Wilt u een graadje meer, dan regelt u dat met één druk op de knop. Liever wat koeler? Dan laat u de temperatuur naar beneden zakken. Het effect is onmiddellijk voelbaar.

Kiezen tussen gas of hout, is ook rekening houden met onderhoud. Aan een gashaard of gaskachel is dat onderhoud zo goed als onbestaande. U bent wel verplicht om een jaarlijks onderhoud te laten uit te voeren. Dan worden onder meer de leidingen gezuiverd.

Houdt u van hout?

Hout is pure beleving. Er is geen enkele andere brandstof die ook maar in de buurt komt van dit knisperende, warme vlammenspel. Een houthaard of houtkachel kopen, betekent een ongekende gezelligheid in huis halen.

Maar die gezelligheid brengt wel wat werk met zich mee. Want dit type kachel kopen, dat is actief stoken. Niks te afstandsbediening, maar een vuurtje aanmaken en gaande houden. Voor sommigen is dit net deel van de gezelligheid: kacheldeur open, blok bijgooien… Anderen zien dit dan weer als een vervelend klusje. Hou er ook rekening mee dat u dat hout ergens droog moet kunnen stockeren.

Ook een aandachtspunt bij uw keuze tussen gas of hout: hout is minder makkelijk te regelen. In tegenstelling tot gas kan u de temperatuur niet per graad regelen. De luchttoevoer is de enige manier om de intensiteit van de verbranding bij te sturen. U krijgt in ruil wel een echter en warmer vlammenspel dan bij andere brandstoftypes. Het rendement ligt ook hoger.

Ook bij het onderhoud komt wat meer werk kijken. Omdat er na elke stookbeurt assen overblijven. En omdat u sowieso verplicht bent om elk jaar uw schoorsteen te laten vegen.

Gas of hout: de conclusie

Er bestaat niets zoals een juiste of een logische keuze tussen gas of hout: het is vooral een persoonlijke keuze. Gas is kiezen voor comfort. Zowel in stoken als naar onderhoud en regelbaarheid toe. Hout staat voor het kampvuurgevoel. Maar is wel een veel actievere manier van stoken.

Geraakt u er niet uit? Kom dan eens langs in onze showroom. En dan helpen wij u kiezen!