Open- versus gesloten verbranding;
wat is het verschil?

Genieten van een goed werkende gashaard in je woning? Dan is een degelijke lucht aan- en afvoer van cruciaal belang! Naast het kiezen voor een gashaard, moet je vervolgens beslissen tussen een toestel met een open of gesloten verbranding. Maar wat is nu precies het verschil? We leggen het je graag even uit.

Open verbranding:

Onder een open verbranding verstaan we een open haard zonder glas. Dit met als enige doel het stoken voor de gezelligheid. Open toestellen halen de nodige zuurstof voor verbranding uit de ruimte zelf en de afvoer gebeurt vervolgens via de schoorsteen. Vandaar dat een installatie van een verluchtingsrooster in diezelfde ruimte verplicht is, om zo de toevoer van verse lucht te verzekeren. Vaak gaat de installatie van dit toestel dan ook gepaard met een rookgasventilator om zo rookgassen veilig af te voeren. Bovendien is er bij een open verbanding een terugslagbeveiliging voorzien waardoor het toestel wordt uitgeschakeld indien er een slechte afvoer is.

Gesloten verbranding:

Een gesloten verbranding betekent dan weer dat het toestel afgesloten is ten opzichte van de ruimte waarin het staat. Kiezen voor een gesloten verbranding, betekent kiezen voor zowel het opwarmen van de ruimte als voor het stoken voor gezelligheid. Beiden is dus mogelijk!

Een gesloten toestel haalt zijn lucht rechtstreeks van buiten via een concentrische buis. Deze is opgebouwd uit 2 buizen; eentje voor het afvoeren van verbrande gassen en eentje voor de aanvoer van zuurstof van buiten. De concentrische buis kan zowel in de schoorsteen bevestigd worden als door een dak of buitenmuur lopen. Je moet dus geen verluchting voorzien in de kamer.

Hoewel een open gashaard meer wordt gebruikt als sfeerverwarming voor ruimtes die goed geïsoleerd zijn, heeft een gesloten toestel daarentegen een hoog rendement én de mogelijkheid om enerzijds de ruimte te verwarmen en anderzijds om te stoken voor gezelligheid. Welk systeem je dus best kiest hangt helemaal af van de omstandigheden en jouw eigen voorkeuren. Twijfel je nog? Geen zorgen, onze experts staan steeds voor je klaar.