Oude kachel vervangen? Vlaanderen kondigt controles aan

oude kachel vervangen

Dat houtkachels en -haarden met een lange staat van dienst niet meer optimaal branden en enorm veel fijnstof uitstoten, is al lang geen nieuws meer. Wel brandend actueel is dat de Vlaamse overheid een plan klaar heeft. Tegen 2030 moet de uitstoot van fijnstof via kachels en haarden drastisch omlaag. Uw oude kachel vervangen, gebeurt dus beter vroeg dan laat.

Wat komt er concreet op u af de komende jaren? En wat kan een moderne kachel of haard wat een ouder exemplaar niet lukt?

Geen verbod, wel controles

Om een lang verhaal kort te maken: de Vlaamse overheid en Agoria, de sector voor technologische industrie, ondertekenden een akkoord. Tegen 2030 mogen houtkachels, pelletkachels en open haarden nog maar de helft van het fijnstof uitstoten dan dat ze vandaag doen.

Hoe dat precies moet gebeuren, wordt de komende vier jaar pas helemaal klaar en duidelijk. Wel is het zeker dat er strengere uitstootnormen en controles op komst zijn. Uw oude kachel vervangen: u denkt er dus beter al concreet over na.

Moet u nu al uw oude kachel vervangen?

Eerst en vooral: u hoeft zich niet ongerust maken. Er zijn wel degelijk afspraken gemaakt over een uitdoofscenario voor oude verbrandingstoestellen. Maar de eerste concrete ingrepen zien we pas verschijnen vanaf 2022. Toch heeft het niet veel zin om uw oude krijger nog lang aan de gang te houden. Integendeel, u blijft verlies boeken: in warmte, in comfort, in gezondheid… en in euro’s.

Vervuilend toestel? Dit zijn de drie boosdoeners

Houtkachels met een te lange staat van dienst bewijzen u en uw gezinsleden dus echt geen plezier. Eens uw toestel de kaap van tien jaar nadert, begint u best al uit te kijken naar een nieuw exemplaar. Waar schiet een oude kachel tekort? En hoe hebt u baat bij een nieuw exemplaar?

  1. Lage temperatuur: hoe hoger de verbrandingstemperatuur in uw kachel, hoe minder schadelijke stoffen er zich verspreiden in en rondom uw woning. In oude kachels ligt deze temperatuur veel te laag. Uw oude kachel vervangendoor een nieuw toestel – met beter bufferende wanden – maakt meteen een pak verschil;
  2. Onvolledig verbrandingsproces: een volledige verbranding tot stand brengen duurt ongeveer anderhalve seconde. Oude kachels, met veel spleten en kieren, laten rookgassen gemakkelijker ontsnappen, waardoor het proces nooit rond geraakt. Het gevolg: extra schadelijke stoffen in en rondom uw woning. Moderne kachels zijn hier beter tegen gewapend;
  3. Te weinig luchtaanvoer: hoe beter de luchtaanvoer, hoe beter de verbranding. U raadt het al: bij oude kachels laat dit vaak te wensen over.
Wat kan u alvast doen?

Uw oude kachel vervangen: kijkt u de kat nog wat uit de boom of grijpt u meteen in? Wij van Colemont staan op elk moment klaar om u meer info te verschaffen over de nieuwste generatie houtkachels en -haarden of over de huidige stand van zaken qua regelgeving.

Oude of nieuwe kachel: lees hier hoe u nu al een wereld van verschil maakt door uw manier van stoken aan te passen.

Vervang uw oude kachel en ontvang een premie!

Is de tijd gekomen uw oude kachel los te laten? Geef ons een seintje en wij komen kijken of de vlam definitief uit de pijp is. Is het zover? Dan ontvangt u bij aankoop van een energiezuinige Lotus- of Scantherm-houtkachel van bij Colemont een mooie premie van 300 euro. Opgelet: deze actie is geldig tot en met 15 februari 2019.