Rookgasafvoer: hoe zit dat bij gas en hout?

schoorsteenproblemen

Bij een gas- en houthaard of kachel is een goede rookgasafvoer een must. Zowel voor de correcte werking van uw toestel als uw veiligheid. Wij sommen de technische aandachtspunten op.

De aanpak voor de rookgafvoer verschilt naargelang de brandstof en de situatie. Vooral bij een houthaard is de materie net iets complexer.

Rookgasafvoer bij gastoestel

Situatie 1: bestaande schoorsteen

Een gashaard sluiten we aan met een concentrische buis. Dat is het principe van een buis-in-een-buis. Zo volstaat één kanaal voor én de rookgasafvoer én verse lucht toe te voeren.

Belangrijk aandachtspunt: in het traject moet er minstens één meter onafgebroken omhoog gaan. Voor de rest doet een gashaard niet zo moeilijk over eventuele bochten.

Situatie 2: muurdoorvoer

Een rechte concentrische buis omhoog. Dan de bocht voor de muurdoorvoer. Een regenkap beschermt tegen waterinsijpeling.

Situatie 3: dakdoorvoer

Een rechte concentrische buis omhoog die uitmondt in een dakdoorvoer. En ook hier een regenkap die ervoor zorgt dat er geen water naar binnen kan.

Rookgasafvoer bij houttoestel

Situatie 1: bestaande schoorsteen

De rookgasafvoer gebeurt via een rechte, vaste, enkelwandige buis naar boven. Of in het geval van een kachel: meestal naar achter.

Situatie 2: aansluiting door verdieping

Een rechte vaste enkelwandige buis naar boven tot aan het plafond. Een dubbelwandige buis door de eerste verdieping. De uitmonding zelf schermen we af met een regenkap.

Situatie 3: aansluiting tegen gevel

Een enkelwandige vaste buis naar achter. Dan een muurdoorvoer en een dubbelwandige buis naar boven. Een regenkap beschermt tegen waterinsijpeling.

Situatie 4: aansluiting schoorsteensanering

Achteraansluiting: enkelwandige vaste buis horizontaal door muur. Een vaste rechte buis naar boven of enkelwandige vaste buis horizontaal door muur, flexibele buis naar boven.

Bovenaansluiting: enkelwandige vaste buis verticaal door plafond. Dan een plafondplaat. Vervolgens een enkelwandige buis naar boven of enkelwandige vaste buis verticaal door plafond(plaat), flexibele buis naar boven.

Rookgasafvoer: conclusie?

Tot daar de theorie. Een goede uitvoering is natuurlijk even belangrijk. Wij zorgen dat het totaalplaatje goed zit!