Schoorsteenproblemen opgelost! Maar wanneer mag ik afwerken?

schoorsteenproblemen

Uw schoorsteenproblemen zijn dankzij onze aanpak verleden tijd. Op naar de volgende fase: komaf maken met die bruine vlekken op uw muren. Tijd voor een laagje verf of nieuw behang! Maar mag u dat meteen doen… of wacht u best een tijdje?

Even terugspoelen. Uw schoorsteenproblemen waren het gevolg van een slechte rookgasafvoer van uw verwarmingsketel. Maar doordat wij uw schoorsteen aanpasten, kan er geen condensatie meer optreden. En kan er dus geen water meer bijkomen.

Droogproces vraagt tijd

Maar dat wil niet zeggen dat uw schoorsteen op slag droog is. Dat condensatiewater had jaren vrij spel. En aangezien metselwerk poreus is, is uw schoorsteen door en door nat. Dat heeft tijd nodig om helemaal op te drogen.

Oud pleisterwerk afkappen

De eerste stap na schoorsteenproblemen is in elk geval om het oude pleisterwerk af te kappen. Dat is door de jaren zo aangetast dat het geen ideale basis meer is voor een nieuwe afwerking.

Vermijd dubbel werk

Maar het heeft geen zin om meteen na uw opgeloste schoorsteenproblemen opnieuw te verven en te behangen. Want al dat water in uw muren zal moeten verdampen. Als u te snel opnieuw afwerkt, loopt u het risico dat uw nieuwe afwerking wordt aangetast door het nog aanwezige vocht.

Twee centimeter per maand

Oefen dus een beetje geduld uit tot alles is uitgedroogd. Reken op zo’n maand per twee centimeter muurdikte. Al is dit niet meer dan een richtlijn. Tijdens de zomer zal uw schouw namelijk sneller uitdrogen dan in de koude wintermaanden. Uw stukadoor weet u te zeggen wanneer alles voldoende droog is om opnieuw te pleisteren.

Schoorsteenproblemen opgelost: conclusie

Geduld uitoefenen na schoorsteenproblemen is de beste oplossing! Er zijn snellere alternatieven in de vorm van een vlies of noppenmembraan. Uw stukadoor vertelt u hier meer over. Maar volledig uitgedroogde muren blijven de beste garantie op een perfect eindresultaat. Succes ermee!