Een slechte schoorsteenventilatie: verschillende symptomen, één oplossing

schoorsteenventilatie

Krijgt u uw vuur soms moeilijk in gang? Lijkt er vaak meer rook in uw huis te hangen dan in uw schoorsteen? Gaat uw haard of kachel vaak vanzelf uit? Of plakt er constant een laagje roet tegen het glas van uw haard of de ruit van uw kachel? Dan is een gebrekkige schoorsteenventilatie de boosdoener… en een rookgasventilator de oplossing.

Een correcte schoorsteenventilatie zorgt voor een goede afvoer van de rookgassen. Dat is dan weer belangrijk voor uw veiligheid en de correcte werking van uw haard of kachel. In een ideaal scenario gebeurt die ventilatie op een natuurlijke manier. Maar de realiteit is dat onder meer weersfactoren de kwaliteit van uw schoorsteenventilatie beïnvloeden. Of misschien is uw rookkanaal zelf niet correct gedimensioneerd.

De oplossing

Met een rookgasventilator zetten wij die factoren voor u buitenspel. Zo krijgt u de volledige controle over de trek in uw schouw en is een goede schoorsteenventilatie op elk moment gegarandeerd. U geniet vervolgens van een betere en schonere verbranding, een hoger rendement, een gezonder binnenklimaat én een mooi vlammenspel.

Wat is een rookgasventilator?

Een rookgasventilator is een elektrische ventilator die we boven op uw schoorsteen plaatsen. Als het toestel draait, ontstaat er een onderdruk in het rookkanaal. Deze trek garandeert dat verbrandingsgassen goed naar buiten worden afgevoerd. Bovendien trekt de ventilator verse lucht naar het vuur.

Verplicht als…

Zo’n rookgasventilator is de oplossing voor heel wat problemen bij bestaande kachels en haarden. Maar is ook verplicht bij een gasgestookte open haard in een mechanisch geventileerde woning. En met mechanisch bedoelen we een ventilatietype C of D. Die types ventilatie kunnen namelijk uw schoorsteenventilatie in de war sturen.

Benieuwd of een rookgasventilator de oplossing is voor uw specifiek schouwprobleem? Of gaat u bouwen en heeft u nood aan een installateur die verder denkt? Laat het ons weten. En wij zoeken voor u uit wat de beste oplossing is.