Schouwbrand voorkomen: deze fouten dient u zeker te vermijden

schouwbrand voorkomen

Bij het stookseizoen horen doorgaans helaas ook de krantenkoppen over schouwbranden. Of we nu in oktober, januari of maart zitten. Maar zover hoeft het niet te komen. Een schouwbrand voorkomen begint bij het inwinnen van de juiste informatie. Wat zijn de voornaamste oorzaken en hoe vermijdt u problemen?

Belangrijk om te beseffen: nog voor de allereerste stookbeurt kan het al grondig mislopen. Een onveilige opbouw van uw kachel of haard en uw rookkanaal vormt de eerste grote potentiële aanleiding voor een toekomstige schouwbrand.

Nieuwe installatie? Informeer naar de voorschriften

Moderne rookkanalen bestaan uit buizen die in veel gevallen doorheen uw verdiepingsvloeren en langs uw muren en wanden lopen. De temperatuur binnenin dit kanaal kan enorm oplopen. Laat u een nieuwe installatie plaatsen? Dan moet de minimale veiligheidsafstand tussen rookkanaal en brandbare materialen zoals isolatiemateriaal, gipsplaat of hout worden gerespecteerd. Zo niet, wordt de kans op een schouwbrand aanzienlijk groter. Wij kunnen u hier uitgebreid over informeren.

Schouwbrand voorkomen: waar kan het nog misgaan?

Op vraag van de brandweer voeren we bij Colemont regelmatig camera-inspecties uit in de schoorstenen van woningen die door schouwbrand zijn getroffen. Vaak moeten we vaststellen dat een verkeerd stookgedrag aan de basis ligt van het onheil. Wat zijn de grootste fouten die u dient te vermijden, wilt u een schouwbrand voorkomen?

Fout 1: het verkeerde hout gebruiken

Het beste hout om mee te stoken, is droog en onbehandeld hout. Hoe vochtiger, hoe minder goed de verbranding en hoe meer brandbare roetafzetting er zich in uw schouw nestelt. Vermijd dennenhout. Deze houtsoort bevat veel harsen, die gemakkelijk tegen de schouwwand blijven plakken.

Fout 2: smoren in plaats van slim stoken

U smoort wanneer u niet genoeg zuurstof geeft aan uw vlammen. Op deze manier creëert u pek in de voegen van uw schouw wat – inderdaad – een brandbaar risico vormt voor uw woning. Een vonk is genoeg om een schouwbrand in gang te zetten. Voorzie dus zeker voldoende luchtstroming. Hoe u op een efficiënte en veilige manier stookt? Dat leest u hier.

Fout 3: uw schouw niet regelmatig onderhouden

Ook al is een systematisch onderhoud van uw schouw niet altijd wettelijk verplicht, u doet er toch best aan om uw hele installatie op tijd en stond een onderhoudsbeurt te geven. Wij raden aan om voor aanvang van het stookseizoen een officieel erkende schoorsteenveger in te schakelen. Hiervoor kan u terecht bij de Federatie Belgische Schoorsteenvegers. 

Nieuwe houtkachel? Wij doen een proefstook

Toegegeven: op de perfecte manier leren stoken, is niet altijd even eenvoudig. Zeker niet wanneer u bijvoorbeeld een nieuwe houtkachel laat installeren op een bestaande schouw. Daar komt plots heel wat meer regeling bij kijken dan voordien. Plaatst u een nieuwe kachel van bij Colemont? Dan houden we een proefstookbeurt bij u thuis en geven we u graag onze beste tips en adviezen mee.

Neem contact met ons op voor meer info over veilig stoken en schouwbranden voorkomen.