Vermogen kachel of haard bepalen? Dat doen we met deze drie vragen

vermogen kachel

Het perfecte vuur voor uw woning gaat verder dan design en de keuze voor een bepaalde brandstof. Ook het vermogen van uw kachel of haard speelt een belangrijke rol. Want een haard die de kamer niet warm krijgt? Zonde! Maar omgekeerd is het ook niet de bedoeling dat uw huis of appartement verandert in een sauna. Een overzicht van de drie factoren die het vermogen van uw kachel of haard bepalen.

Het vermogen van een kachel of haard wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). Simpel gezegd staat het aantal kW voor hoeveel warmte een kachel of haard produceert. Hoe hoger het vermogen, hoe meer warmte.

Nu, wat bepaalt dat vermogen? De grootte van de kachel, uiteraard. Het type brander. Maar ook het type verbranding.

Hoeveel warmte u precies nodig hebt (of net niet nodig hebt), hangt dan weer af van uw specifieke situatie. En daarin spelen drie vragen een belangrijke rol:

  1. Dient de kachel als hoofd- of bijverwarming?
  2. Hoe groot is de ruimte die u wilt verwarmen?
  3. Hoe goed is uw woning geïsoleerd?
Vraag 1: Hoofd- of bijverwarming?

Is de kachel of haard de enige bron van verwarming? Of dient ze bijvoorbeeld om snel enkele graden warmer te stoken? Dit is typisch het geval in een nieuwbouw met vloerverwarming. Vloerverwarming is namelijk een trage manier van verwarmen. Maar in die ondersteunende rol heeft uw kachel of haard niet zoveel vermogen nodig als wanneer ze de hoofdverwarming zou zijn.

Vraag 2: hoe groot is de ruimte?

Als in: hoeveel kubieke meters wilt u warm stoken? Een kleine kamer of een grote open ruimte? Hoe groter de kamer(s) in kwestie, hoe meer vermogen uw kachel moet hebben.

Vraag 3: is uw woning goed geïsoleerd?

Hoe slechter uw woning is geïsoleerd, hoe meer warmteverlies er zal zijn. En hoe harder uw kachel of haard moet werken. Even terug naar die kleine kamer. In een nieuwbouw is dat een heel ander verhaal dan in een amper geïsoleerde woning. Algemeen genomen zijn er op basis van het bouwjaar drie type woningen. Opgelet, deze theorie houdt geen rekening met achteraf uitgevoerde isolatiewerken:

  1. Voor 1970: slecht geïsoleerd
  2. Tussen 1970 en 1995: redelijk geïsoleerd
  3. Na 1995: goed geïsoleerd. Vanaf toen moest elke nieuwbouw voldoen aan de EPB-regelgeving.
Het antwoord

Op basis van al die informatie bepalen wij voor u het vermogen van uw toekomstige kachel of haard. Om u een idee te geven: deze grafiek dient als leidraad om het vermogen te bepalen in een hoofdverwarming-scenario.

vermogen haard

Een woordje uitleg bij die verschillende types woningen:

  • Goed geïsoleerde woning: voorzien van dubbele beglazing, muurisolatie en vloerisolatie.
  • Redelijk geïsoleerde woning: minimaal voorzien van dubbele beglazing.
  • Slecht geïsoleerde woning: geen van de hierboven genoemde vormen van isolatie.

Bereken het te verwarmen oppervlakte, bepaal uw type woning en lees op de snijlijn het nodige vermogen af.

Vermogen kachel bepalen: conclusie?

Het juiste vermogen bepalen van uw kachel of haard is enorm belangrijk voor uw comfort. Zo maar op goed geluk het aantal kW kiezen? Dat loopt slecht af. Kom dus eens met ons praten. Dan bepalen wij in functie van uw specifieke situatie het vermogen dat het beste bij uw woning past.