Wanneer oude kachel vervangen: dit zijn de alarmsignalen

wanneer oude kachel vervangen

Uw kachel is een erfstuk met tonnen charme en heeft er al een lange staat van dienst opzitten. Toch klopt er iets niet meer. Uw trouwe compagnon laat al een tijdje steken vallen. Hoe lang kan u het nog rekken? Of had u best al eerder ingegrepen? Wanneer is het tijd om uw oude kachel te vervangen? Volgende situaties doen best al een alarmbelletje rinkelen.

De ongemakken verslaan uw comfort

U moet echt moeite doen om uw ruimte op de juiste temperatuur te krijgen. De verbrandingsrook vliegt meer naar binnen in plaats van naar buiten. Of u blijft zich maar blauw betalen aan herstellingen, ondanks het frequente onderhoud. Het zijn een voor een tekens dat uw kachel of haard er stilletjes aan de brui aan geeft.

Uw energierekening swingt de pan uit

Hoe ouder uw kachel of haard, hoe hoger uw energiefactuur oploopt. Waar u vroeger heel wat langer kon stoken voor hetzelfde geld, valt dat vandaag sterk tegen. Logisch, de brandstof- (ook hout!) en energieprijzen zijn de afgelopen jaren fors gestegen. Het goede nieuws is dat de laatste generaties kachels en haarden echte toppers zijn op vlak van energie-efficiëntie.

Wanneer uw oude kachel vervangen? Alles begint met het bepalen van het juiste vermogen. Maar hoe doet u dat?

U hebt uw eigen redenen

Toch hoeft u niet te wachten totdat alle spreekwoordelijke rode lampjes beginnen te pinken. Door de strenger worden milieu- en energie-eisen is een nieuwe kachel of haard sowieso een goede zaak. Of misschien wilt u gewoon iets nieuws – al dan niet met een design kantje -,  bijvoorbeeld met het oog op een grote renovatie.

Wij geven gewoon onze eerlijke mening

Hebt u nog steeds twijfels wanneer u uw oude kachel moet vervangen? Of wenst u extra advies bij de eventuele aankoop van een nieuwe kachel of haard? Bij Colemont bekijken we welke oplossing het best past bij uw persoonlijke woonsituatie. Wie weet verrassen we u nog, want een volledig nieuwe installatie is niet altijd nodig.