Warmte-afvoer haard: het belang van een goede ventilatie

warmte-afvoer haard

Een haard ontwikkelt warmte. Dat is vanzelfsprekend. Wat u misschien niet weet, is dat het ook belangrijk is om warmte-afvoer in de haardomkasting te voorzien. En ervoor te zorgen dat het toestel zélf niet te warm wordt. Warmte-afvoer haard: een woordje uitleg over convectie- en mantelventilatie.

Waarom het belangrijk is om uw haard correct te ventileren? Ten eerste omwille van veiligheidsredenen. Een gebrekkige warmte-afvoer verhoogt het risico op te hoge temperaturen. Onze omkastingen kunnen wel om met een lange blootstelling aan hitte, maar zelfs voor de meest brandgevoelige materialen is trop te veel. Bovendien is er ook het gevaar dat het toestel zal vervormen. Een goed geregelde ventilatie sluit die risico’s uit.

Ten tweede omdat het net om die veiligheidsoverwegingen wettelijk verplicht is in de meeste Europese landen.

We maken een onderscheid tussen twee types ventilatie die de warmte-afvoer in goede banen leiden:

  1. Convectieventilatie
  2. Mantelventilatie
Warmte-afvoer haard via convectieventilatie

We herleiden de warmte van het toestel via de spouw van de bak, naar aluminium flexibels. En met bak bedoelen we de speciale omkasting die rond uw haard zit. Op die manier kan het toestel zijn warmte sneller afgeven. En verbeteren we ook de warmtecirculatie van de ruimte waar het toestel zich bevindt.

Warmte-afvoer haard via mantelventilatie

De warmte die ontstaat tussen het toestel en de gipskartonnen omkasting moet weg kunnen. Dat doen we via een rooster, sleuf, of weggewerkt achter een plint. Zo leiden we de warmte af naar de ruimte waarin de haard staat. Een win-win: want de temperatuur in de omkasting daalt én u geniet van extra warmte.

Niet te verwarren met…

een rookgasventilator. Dat is een elektrische ventilator die we bovenop de schoorsteen plaatsen. Gaat het toestel draaien, dan ontstaat er een onderdruk in het rookkanaal. Deze trek garandeert dat verbrandingsgassen goed naar buiten worden afgevoerd.