ROOKGASVENTILATOR

Stoken zonder zorgen met een rookgasventilator

In één op vier woningen met een houtkachel of open haard, levert het aanmaken van het vuur problemen op. Hieronder volgen enkele van de vaakst voorkomende problemen:

Heeft u zelf een probleem met de juiste ventilatie? Onze specialisten komen graag ter plaatse om samen met u de juiste oplossing te bekijken.

 • IK WIL EEN OPEN HAARD OF BARBECUE MAAR HEB GEEN SCHOUW
 • IK KRIJG MIJN VUUR MOEILIJK AAN
 • KACHELDEUR OPEN = KAMER VOL ROOK
 • MIJN VENSTERTJE HANGT ALTIJD VOL ROET
 • MIJN VUUR GAAT VANZELF UIT

De symptomen

 • Geen schouw aanwezig
 • Schouw te kort
 • Schouwdimensie is te klein om een open haard op aan te sluiten

De boosdoener

Om een goede verbranding te garanderen is de lengte en de doorsnede van de schoorsteen van groot belang. De meeste fabrikanten schrijven voor dat de minimumlengte, vanop een toestel gemeten, minimum 5m moet bedragen om enige trek in de schouw te bekomen.

Bij veel situaties is dit niet mogelijk. Denk maar aan een veranda of een bijbouw. Hier wilt u dan ook liever geen buis boven uw dak zien uittorenen. Of geraakt u zelfs niet aan de 5m schouwlengte. Toch wenst u een open haard of barbecue te plaatsen.

De symptomen

 • Het duurt lang voor u uw vuur aan de praat krijgt.
 • U geraakt niet verder dan wat kleine vlammen.

De boosdoener

Als het aanmaken van vuur in de kachel of haard moeizaam verloopt, kan dit te wijten zijn aan het gebruik van verkeerde brandstof of te weinig trek in de schoorsteen. Schoorsteentrek ontstaat door het temperatuurverschil tussen

de warme binnenzijde van het schoorsteenkanaal en de koudere buitenlucht. Aangezien de schoorsteen tijdens het aanmaken vrijwel altijd koud is, is er dan slechts weinig trek en kan het aanmaken moeilijk verlopen. Het is van groot belang dat het aanmaakhout droog is en dat er in eerste instantie dunne stukjes hout worden gebruikt. Hierdoor kan het aanmaakvuurtje zich snel ontwikkelen en zo de warmte opwekken die nodig is voor goede trek in de schoorsteen.

De symptomen

 • Er is overdreven veel rookontwikkeling.
 • Zodra u het deurtje opendoet, komt de rook de kamer in.

De boosdoener

Als er rook uit de stookplaats de kamer in komt, kan dit een teken zijn van onvoldoende trek. Als de woning zeer goed is afgedicht en met name als er een afzuigkap of ventilatie-installatie is gemonteerd, kan de trek in de schoorsteen te laag worden. Een mogelijke andere oorzaak van rook in de kamer is een verkeerde verhouding tussen de afmetingen van de kachel en de schoorsteen. NB: de natuurlijke trek in een schoorsteen kan variëren al naar gelang de buitentemperatuur

en de weer- en windsituatie. Een factor als de schoorsteenhoogte

in verhouding tot de hoogte van nabijgelegen gebouwen kan ook een negatieve invloed hebben op de natuurlijke trek en valwind veroorzaken waardoor er rook de kamer binnenkomt.

De symptomen

 • Na enkele minuten stoken, ziet uw raampje al zwart.
 • U doet niets anders dan dat venstertje proper maken.

De boosdoener

Roetvorming op de deur van de houtkachel en rooklucht in de kamer worden veroorzaakt door slechte verbranding. Dit probleem kan ontstaan bij gebruik van vochtig brandhout, verkeerd instellen van de luchtklep of onvoldoende trek in de schoorsteen. Voor een goede verbranding is een hoge temperatuur nodig – en voldoende lucht. Als de luchttoevoer te snel wordt verminderd, kunnen er niet-verbrande gassen en deeltjes in de schoorsteen opstijgen en roet en stinkende rook veroorzaken.

De symptomen

 • U heeft moeite om uw vuur aan de gang te houden.
 • Na verloop van tijd doven de vlammen uit.

De boosdoener

Voor een goede verbranding is voldoende lucht nodig. De taak van de schoorsteen is om d.m.v. trek de rookgassen af te voeren en te zorgen voor de aanvoer van minstens evenveel verse lucht als de hoeveelheid rookgassen die het vuur afgeeft. Als de kachel niet goed werkt, kan dit veroorzaakt worden door lekkage in het schoorsteenkanaal of door een verkeerde maatverhouding tussen de houtkachel of open haard en de schoorsteen.

De oplossing? Beheers de trek met een Exodraft rookgasventilator!

Een rookgasventilator is een elektrische ventilator die we bovenop uw schoorsteen plaatsen. Als het toestel draait, ontstaat er een onderdruk in het rookkanaal. Deze trek garandeert dat verbrandingsgassen goed naar buiten worden afgevoerd. En u bijgevolg van een optimale trek geniet zodra er een vuur wordt aangemaakt. Daarnaast geniet u nog van diverse andere voordelen:

1. Snel en makkelijk aanmaken
Met behulp van de rookgasventilator ontstaat er sneller een aangenaam vuurtje in uw kachel. Wist u trouwens dat hoe sneller uw vuur goed gaat branden, hoe minder uitstootdeeltjes er de atmosfeer in vliegen? Zo’n rookgasventilator is dus ook nog eens super ecologisch!

2. Geen vieze luchtjes
Wie een vuurtje start kan al eens last hebben van een onaangename geur of rook in de kamer. Een rookgasventilator maakt daar komaf mee. Door de trek wordt de rook namelijk meteen via de schoorsteen afgevoerd.

3. Hoger rendement
Een goede trek garandeert een goede verbranding. Net omdat het vuur regelmatiger gaat branden. Door dit hoger rendement bespaart u zo maar liefst 15% brandstof uit.

4. Gezonder binnenklimaat
Ook bij het reinigen van uw kachel schakelt u de rookgasventilator best aan. Zo vermijdt u dat er fijne as in uw woonkamer terechtkomt. Door deze deeltjes via de schoorsteen meteen weg te zuigen ontstaat er bijgevolg een gezonder binnenklimaat in uw woning.

5. Extra ventilatie
Ook als uw haard uit staat kan u beroep doen op uw rookgasventilator. Zijn er na het koken bijvoorbeeld vieze luchtjes blijven hangen in de woonkamer? Door de ventilator op lage snelheid te laten draaien verdwijnen ze snel.

Hoe kan u beter stoken?


Problemen met aansteken

Het niet kunnen ontsteken van het vuur, is voor veel gebruikers van een open haard of kachel een grote ergernis. Dit gold ook voor Martin en Hanna. “Het was altijd zo’n gedoe om het vuur aan te krijgen. Er kwam bovendien altijd erg veel rook bij vrij.” Martin wilde een betrouwbare, lange termijn oplossing. Op internet vond Hanna informatie over een rookgasventilator. “We waren ervan overtuigd dat we niet de enige waren met dit probleem. We zijn erg blij dat we weer kunnen genieten van onze open haard.”


Het vuur gaat steeds uit

“Als het vuur eindelijk brandt, gaat het steeds uit.” Voldoende zuurstof is essentieel voor vuur. Met name gebruikers van houtkachels kunnen te maken hebben met vuur dat te weinig zuurstof toegevoerd krijgt. Het was voor John reden genoeg om te zoeken naar een oplossing. “Vooral als er vrienden op bezoek zijn, vind ik het leuk om de kachel aan te hebben. Maar ik was continu bezig om het vuur aan te houden. Dat vond ik erg jammer.” Dat de rookgasventilator ook gezorgd heeft voor minder vervuilde kachelruiten, was voor John een mooie bijkomstigheid.


Rook, roet en geuren in huis

Rookterugslag kan leiden tot vervelende klachten. Naast roetaanslag op muren en plafonds en een rookgeur in huis, kunnen er ook lichamelijke klachten optreden. Jeanette: “Onze dochter kreeg door de rook last van benauwdheid, een soort allergische reactie. Ik wilde de haard daarom niet meer gebruiken.” De rookgasventilator heeft gezorgd voor een goede rookgasafvoer. Christian zag dat de betere verbranding direct leidde tot minder rook in huis. “En het werkt zo eenvoudig en energiezuinig!”

Op zoek naar de juiste ventilatie? Wij helpen u graag verder met de juiste oplossing!

 

Wij denken verder

Bij het plaatsen van een haard komt zoveel meer kijken dan wat u met het blote oog kan zien: ventilatie, de schoorsteen, onderhoud, rendement, … Daarom gaat het kiezen van een geschikte haard ook veel verder dan enkel de keuze voor een specifiek merk of model. Bij Colemont denken we graag verder. Hebt u er bijvoorbeeld al eens bij stilgestaan of uw schoorsteen wel geschikt is voor de plaatsing van een haard? Of welke schoorsteentechniek in uw geval het best is? Graag werken wij de technische kant van uw plaatsing volledig voor u uit.

Meer info