Schoorsteenrenovatie

Beschadigd pleisterwerk en verf die afbladdert. Hoge vlammen – maar niet in uw haard of kachel, maar aan de uitmonding van uw schouw. Rook die uw kamer vult zodra uw het kacheldeurtje opendoet. Hoe verschillend ze ook zijn, het zijn allemaal symptomen van een slecht werkende schouw. Maar welk type schoorsteenrenovatie u nodig heeft, hangt af van de precieze diagnose. Een overzicht van de drie typische boosdoeners én hoe wij die voor u kunnen oplossen.

Welk probleem u ook heeft met uw schoorsteen, onze schoorsteenspecialisten lossen het voor u op!

 • Condensatie
 • Schouwbrand
 • Onvoldoende trek

De symptomen

 • Beschadigd pleisterwerk en verf die afbladdert.
 • Bruine plekken op uw binnenmuren.

De boosdoener

Een schouw die niet aangepast is aan uw haard, kachel of verwarmingsketel.

Condensatie is de faseovergang van dampvorm naar vloeistof. Bij de verbranding van brandstof komen er verbrandingsgassen vrij. Het is de taak van uw schoorsteen om die rookgassen af te voeren.

Maar bij u raken die gassen niet tot aan de uitmonding van uw schoorsteen. Ze stijgen op, koelen onderweg naar boven af en slaan ten slotte neer tegen de binnenkant van uw schouw. Daar condenseren ze. Daardoor wordt uw schoorsteen steeds natter. En als het metselwerk van uw schoorsteen verzadigd is, baant het water zich een weg naar uw binnenmuren.

S.O.S. schoorsteenrenovatie

Een schoorsteenrenovatie met een schouw-in-een-schouw. Wij plaatsen een flexibel in uw bestaande schoorsteen die dienst doet als nieuw afvoerkanaal. Zet vandaag de eerste stap naar droge binnenmuren.

De symptomen

 • Enorme rookontwikkeling.
 • Uitslaande vlammen aan het uiteinde van uw schoorsteen.
 • Een ‘loeiend’ geluid in uw schoorsteen.

De boosdoener

Verschillende oorzaken: een obstakel dat in de weg zit, een slecht onderhoud van uw schouw, een onaangepast afvoertraject…

Denk aan een vogelnest, bijvoorbeeld. Of een andere verstopping die de afvoer van rookgassen blokkeert.

Al blijft onderhoud ook een typisch pijnpunt. Want als u uw schouw niet regelmatig laat vegen, hoopt het roet zich op tegen de binnenkant. Dat is ook het geval als het afvoertraject niet is afgestemd op uw type haard of kachel. In beide gevallen bestaat het risico dat die roetlaag zelf vuur vat.

S.O.S. schoorsteenrenovatie

Afhankelijk van de diagnose: een onderhoudsbeurt of een schoorsteenrenovatie met het schouw-in-schouwprincipe. In dat laatste geval plaatsen wij een aangepast afvoertraject in uw bestaande schoorsteen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een oplossing op maat.

De symptomen

 • Een laagje roet tegen uw haardglas of kachelvenster.
 • Een vuur dat moeilijk op gang komt en vanzelf uitgaat.
 • Rookontwikkeling in uw kachel of haard.

De boosdoener

Een obstakel in uw schouw of een slecht onderhoud. Een vervuild verbindingsstuk.

Of het gebrek aan natuurlijke trek in uw schouw. Want een goede trek is de motor van uw kachel of haard. Een correcte schoorsteenventilatie zorgt voor een goede afvoer van de rookgassen. In een ideaal scenario gebeurt die ventilatie op een natuurlijke manier. Maar de realiteit is dat onder meer weersfactoren de kwaliteit van uw schoorsteenventilatie beïnvloeden. Of dat uw schouw niet correct gedimensioneerd is.

S.O.S. schoorsteenrenovatie

In het eerste geval: een onderhoud.

In het geval van een gebrek aan natuurlijk trek: een schoorsteenrenovatie met een schoorsteenventilator. Zo’n ventilator voert de rookgassen op een mechanische en dus gecontroleerde manier naar buiten. En garandeert op die manier een goede schoorsteen trek. Meer weten?

Wij komen vrijblijvend uw schoorsteensituatie inspecteren

 

Wij denken verder

Bij het plaatsen van een haard komt zoveel meer kijken dan wat u met het blote oog kan zien: ventilatie, de schoorsteen, onderhoud, rendement, … Daarom gaat het kiezen van een geschikte haard ook veel verder dan enkel de keuze voor een specifiek merk of model. Bij Colemont denken we graag verder. Hebt u er bijvoorbeeld al eens bij stilgestaan of uw schoorsteen wel geschikt is voor de plaatsing van een haard? Of welke schoorsteentechniek in uw geval het best is? Graag werken wij de technische kant van uw plaatsing volledig voor u uit.

Meer info