Faq

Dat kan zeker, voor woonruimten zonder schoorsteen zijn er diverse oplossingen te bedenken. Voor de plaatsing van een gashaard of kachel zijn er tal van oplossingen voorhanden. Voor houthaarden hebt u echter wel een schoorsteen nodig. Het gesloten verbrandingssysteem dat op veel van de gashaarden en kachels van tegenwoordig wordt toegepast, maakt de traditionele schoorsteen immers overbodig. Het gesloten verbrandingsysteem betrekt de benodigde lucht die nodig is voor de verbranding namelijk via een gecombineerd toevoer/afvoerkanaal. Hierdoor kan de afvoer in vele gevallen eenvoudig worden uitgemond door de gevel.
Wanneer u van plan bent een gastoestel aan te kopen is de aanwezigheid van gas essentieel: aardgas via een gasleiding of middels een voorziening voor propaangas. Vervolgens is het belangrijk te kijken naar de afvoermogelijkheden van de rookgassen, via het dak, schoorsteen of de muur. Overigens hebt u elektriciteit nodig voor de haard (om deze met een afstandsbediening te kunnen bedienen) en denkt u ook best aan de brandveiligheid door het inwerken van de dakdoorvoer indien het dak afgewerkt wordt met EPDM. Verder adviseren we altijd goed te kijken naar het vermogen en verbruik van het toestel. Veel consumenten kiezen vaak onbewust voor een haard met een te hoog vermogen, met als risico dat ze het toestel maar kort of alleen op lage stand kunnen laten branden. Simpelweg omdat het anders te warm wordt in de woonruimte. Zo kan u niet optimaal genieten van het mooie vlambeeld dat deze haarden te bieden hebben.
Het verbruik is afhankelijk van zowel het vermogen van de haard als het stookgedrag en is dus voor iedereen anders. Indien u de haard continu op volstand laat branden in plaats van op lage stand, verbruikt de haard natuurlijk meer. Een indicatie geven is wel mogelijk: In de regel kunnen we zeggen dat een haard van +/- 7 kW, bij gebruik op volstand, ongeveer 1 kuub per uur verbruikt. De kosten van een avondje plezier van uw haard zijn afhankelijk van de actuele gasprijzen bij uw gasleverancier en het aantal uren dat u de haard laat branden. Uitgaande van een gasprijs van € 0,55 cent per uur en 4 uur stoken op volstand, kunt u uitgaan van ongeveer € 2,- per avond.
Een gashaard heeft zoals elk verbrandingstoestel jaarlijks een onderhoudsbeurt nodig. Waarom jaarlijks? Zo wordt een veilig gebruik van uw haard gegarandeerd, gaat deze langer mee, hebt u minder kans op storingen en kan u onbezorgd blijven genieten van een sfeervol haardvuur. Op zoek naar jaarlijks onderhoud? Vraag naar ons onderhoudscontract!
Dat is mogelijk mits je een gashaard kiest, geschikt voor propaan. Zo sluit u uw haard niet aan op het aardgasnetwerk, maar op gasflessen of een grotere tank propaangas.
Gasgestookte haarden met een open verbrandingssysteem halen de zuurstof -die nodig is om het gas te verbranden- uit de ruimte waarin het toestel zich bevindt of eventueel via een aparte luchttoevoer naar het toestel toe. De rookgassen worden via een apart schoorsteenkanaal afgevoerd. Bij een gesloten systeem haalt het toestel de lucht die nodig is voor de verbranding direct van buiten en voert het de rookgassen door één en hetzelfde concentrische kanaal weer af. Hierdoor kan de afvoer in veel gevallen eenvoudig worden uitgemond door de gevel of via het dak. Hierdoor wordt de traditionele schoorsteen overbodig en vergroot u de exacte plek waar de haard komt te staan. Omdat een gesloten systeem de zuurstof van buiten betrekt en dus niet uit de ruimte waar de haard staat, is het systeem uitstekend geschikt voor moderne, goed geïsoleerde en mechanisch geventileerde woningen.
Bij de installatie van een houthaard of kachel is het altijd noodzakelijk het rookkanaal tot boven de nok van het dak te laten uitkomen. De aanwezigheid van of mogelijkheid tot een rookkanaal is dus essentieel. Vervolgens heeft een haard voldoende lucht nodig om goed te kunnen branden. In principe komt er voldoende lucht van buiten door de schoorsteen, maar als uw woning grondig geïsoleerd is of als de trek van de schoorsteen verstoord wordt door het gebruik van een ventilator in huis, is het mogelijk dat de haard niet goed brandt. In zulke gevallen adviseren we om de haard een extra aansluiting te geven op de buitenlucht. Overigens is het noodzakelijk te kijken naar het vermogen van het toestel. Veel consumenten kiezen vaak onbewust voor een haard met een te hoog vermogen, met als risico dat ze het toestel maar kort of alleen op lage stand kunnen laten branden. Simpelweg omdat het anders te warm wordt in de woonruimte. Bij houthaarden en kachels resulteert dit in een slechte verbranding, zwarte ruiten en een hogere uitstoot. Tot slot adviseren wij altijd te kijken naar een haard of kachel met een hoog rendement en een lage uitstoot. Zodat u niet alleen optimaal kunt genieten van de warmte, maar u ook het milieu zo weinig mogelijk belast.
Berk, es en beukenhout zijn zeer geschikte houtsoorten om mee te stoken. Ook eik kan prima worden gebruikt, maar deze moet vaak langer drogen. Of het hout te nat is om te stoken kan u eenvoudig zelf controleren met een vochtmeter. Een ideaal vochtpercentage ligt tussen 16% en 20%.
Bij de keuze van een kachel of haard op gas of hout is het vermogen van het toestel een bepalende factor. Veel mensen realiseren zich niet dat er slechts 3 à 4 kW nodig is om een gemiddelde woonkamer te verwarmen. Zeker in de goed geïsoleerde woningen van tegenwoordig en gezien het feit dat veel woningen ook al zijn voorzien van CV en het toestel dus vaak alleen dient als bijverwarming. Wilt u weten hoeveel vermogen er het best bij uw woning past? Onze experts staan graag voor u klaar!
Het gebruik van een brandvertragende bekleding is de enige sleutel tot een veilige oplossing. In tegenstelling tot andere Europese landen is er in ons land geen echte wetgeving over het isoleren of omkasten van inbouwhaarden.

Onze merken

 

Wij denken verder

Bij het plaatsen van een haard komt zoveel meer kijken dan wat u met het blote oog kan zien: ventilatie, de schoorsteen, onderhoud, rendement, … Daarom gaat het kiezen van een geschikte haard ook veel verder dan enkel de keuze voor een specifiek merk of model. Bij Colemont denken we graag verder. Hebt u er bijvoorbeeld al eens bij stilgestaan of uw schoorsteen wel geschikt is voor de plaatsing van een haard? Of welke schoorsteentechniek in uw geval het best is? Graag werken wij de technische kant van uw plaatsing volledig voor u uit.

Meer info