Hoe wij verder dachten
Inzake ventilatie en rookkanaal was deze werf een uitdaging.
Het rookkanaal is de motor van de haard. Indien het verloop niet juist gecalculeerd wordt, krijg je nooit het mooie en gezellige vlammenspel dat gewenst is.
De klant vond het belangrijk om zo veel mogelijk warmte te recupereren. Aangezien zij een open ruimte (vide) hebben, leek ons dit de juiste keuze. Wij hebben gebruik gemaakt van een Dubbelwandige inox buis met 300mm isolatie die uitmondt door het dak. We hielden rekening met de brandveilige afstand tov de houten balken en de stabiliteit en uitmonding van de buis.
Een houthaard geeft veel warmte af. Wanneer men niet rekening houdt met de ventilatie van mantel en toestel, krijgt men oververhitting waardoor het toestel kan vervormen en de mantel kan barsten.
Vooraleer te denken aan de afwerking, moeten we eerst op zoek gaan naar het juiste brandveilige materiaal voor de omkasting. Voor deze afwerking kiezen wij ervoor om met metalstuds, Superisol (een brandwerende plaat) en gyproc af te werken. De superisol plaat zorgt ervoor dat er geen warmte doorgelaten wordt en beschermt de kasten tegen hoge temperaturen en barsten. Na enig plamuur- en schuurwerk is de mantel glad en klaar voor de klant om een mooi kleur aan te brengen.
Voor de ventilatie hebben wij de warmte van de haard via de bovenzijde van de mantel laten uitkomen. De warmte die nog gevangen zit in de mantel hebben wij laten herleiden via sleuven in de stalen houtbak aan de zijkant.